Klik! Klik! Klik! Terima Kasih..

Sunday, August 28, 2011

Kuih ketayap ke kuih gulung ke ade aku kesah ??!

Bismillah
Assalamualaikum warahmatullah


CB jarang sangat buat kuih, tapi suka makan. Dua tiga hari lepas akak2 ade bagi CB kuih ketayap - buat moreh. Bile dah selesai makan tu, timbul lah idea kawan CB nak buat jugak kuih ketayap ni. Masing-masing tak pernah buat kuih ketayap. So google je. Masa tengah masak tu, kami berbalah nama sebenar kuih ni - ketayap ke gulung?? Kawan CB tu pelik kenape nama kuih ketayap. Kenapa?? Dia tanya.

So name doesnt matter ok. As long as kita paham apa kuih tu its okay..







Bahan-bahan :

Untuk kulit 
500 g tepung gandum (diayak)
2 biji telur
1 cawan santan/susu
2 cawan air
1 sudu kecil mentega
2 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam


Untuk inti
300 g kelapa parut
300 ml air
50 g gula melaka
3 cawan santan/susu
garam secukup rasa
3 helai daun pandan *(optional, kalau tiada boleh digantikan dengan esen vanila)



Cara masak:

  • Kulit

  1. Masukkan tepung kedalam bekas dan masukkan sekali mentega.
  2. Pecahkan telur, pukul sedikit.
  3. Masukkan pula santan, pewarna, dan air.
  4. Perasakan dengan garam.
  5. Pukul sehingga adunan sebati.
  6. Masak adunan dalam non-stick pan. 

  • Inti

  1. Didihkan air dalam periuk dan masukkan gula melaka. Kacau sehingga gula larut.Masukkan sekali daun pandan atau esen vanila.
  2. Masukkan kelapa parut.
  3. Kacau sehingga santan kering dan perasakan dengan garam.

  • Letakkan 1 sudu inti di atas kulit dan gulung seperti gulungan popia. (elok digulung ketika kulit masih panas)
  • Sedia dihidang.
pewarna hijau x de, so CB pkai kuning je la
________________________________________
p/s : kalau nk tgk cmne buat, tgk video ni [link]

3 comments:

Unknown said...

aku nak warna hijau..x nak warna ni..hehehe

ChefBujang said...

nak warna hijau buat la sendiri..

hana szied said...

takde de .. org panggil kueh gulung jek.

kue ketyap tu name kelasikk dy.. kui3!