Klik! Klik! Klik! Terima Kasih..

Saturday, October 1, 2011

Sup Bujang Ala Morocco


Salam.. Apa habaq suma?? Sehad2 belaka noh.. Setelah lama CB outstation of tension, hari CB pulang ke rumah untuk menjalankan tugas2 biasa CB.. Hari ni CB ingat nk masak TAGINE (masakan morocco) tapi kedai semua dah tutup. Dekat DapurChefBujang pon dah tak de barang dah, sebijik bawang pon takdak.

Macam mana pon, perut harus diisi..CB pon men campak2 la.. Dan hasilnya, SUP BUJANG ALA MOROCCO... So lets get started!!



Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong 4)
1 liter air
2 sb serbuk halia
1 sb serbuk kayu manis
2 sb serbuk lada hitam
1 sb serbuk cili
1 st zaafaran (boleh ganti dengan kunyit)
4 sb minyak zaitun
50 g kismis
50 g buah zaitun
2 sb tepung gamdum 
garam secukup rasa

Ha..banyak kan bahan-bahannya?? Jgn risau, cara masak confirm senang...

Cara penyediaan:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk sekali gus kecuali garam dan tepung gandum dan tutup.
Masak di atas api  sederhana selama 30 minit. Kacau sekali sekala.
Masukkan garam mengikut citarasa anda dan kacau.
Kecilkan api. Bancuh tepung dengan sedikit air untuk memekatkan kuah dan masukkan ke dalam periuk. Kacau rata.
Biarkan mendidih selama 5 minit sebelum dihidang.
Sedap dimakan dengan nasi panas atau roti.



No comments: