Klik! Klik! Klik! Terima Kasih..

Friday, August 5, 2011

Harirah (حريرة)

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Bersempena dengan Bulan Ramadhan , CB akan berkongsi dgn anda semua satu resepi hidangan berbuka puasa tradisi Morocco yang sangat berkhasiat dengan kekacang dan sayuran. So lets get started!!


Bahan-bahan :


  • 5 biji tomato dikisar *
  • 2 biji bawang besar (spring onion) dicincang halus *
  • 50 g daun parseli dan ketumbar dicincang *
  • Sebatang saderi dipotong kecil *                                                             
  • 2 sudu kecil serbuk halia *
  • 200 g ayam atau daging dipotong halus 
  • 3 sudu kecil serbuk lada hitam *
  • 1 sudu besar mentega *
                         (* bahan A)


  • 1 mangkuk kacang kuda (direndam semalaman) **
  • 1 mangkuk  kacang lentil (direndam selama sejam) **                   
  • 50 g sohun / vermicelli **
  • .2 sudu besar pes tomato **
            ( ** bahan B)



  • 2 liter air ***
  • 3 sudu tepung ***                                                                 
  • 2 biji telur ***
         ( *** bahan C)



Penyediaan :


  • Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan tambah air.  Tutup periuk dan masak bahan-bahan dengan api sederhana selama 45 minit. Kacau sekali sekala.
  • Masukkan pula bahan-bahan B (kacang kuda, lentils, pes tomato, sohun) . Kacau rata.
  • Bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam harirah sambil dikacau.
  • Biarkan selama 10 minit lagi.
  • Pecahkan telur ke dalam harirah dan kacau.
  • Sedia dihidanng bersama roti dan kurma.
Selamat mencuba!! Bonne nuit appetite!!

5 comments:

Anonymous said...

cayalah CB...

alynn'johan :] said...

bagus bagus mabruk (:

adminCB said...

>> alynn : syukran.. cube la kat rumah..

hana szied said...

wahhh ! dah pandai masak harirahhh lahhhh :) awesome !

ChefBujang said...

chokran3x!!