Klik! Klik! Klik! Terima Kasih..

Wednesday, June 8, 2011

Ketupat Hanyut (Tempoh : 15 minit )

Assalamualaikum W.B.T


Time cuti mcm ni mmg sesuai untuk masuk dapur dan buat kecoh!!!! Hahahaha....

Biasala kan kalau rumah bujang warisan zaman berzaman ni macam2 kita akan jumpa.. Sama ada dah expired ataupun hujung2 tempoh hayat...ekekekeke...

ChefBujang jumpa ketupat nasi Adabi...Kalau nk simpan untuk raya pon kompom x sompek dah... Tengok ketupat tu pon dah merayu sangat nk jadi nasi.. Dah tak sanngup nk jd beras anymore.. Exiled..Cian plak CB tgk..

Nak buat apa ha?? ChefBujang tak khatam lagi kuah kacang.. Fakkir2!!!....
-
-
-
-
-
-
-
    (bunyi cengkerik kedengaran)
-
-
-

Ahha!!!!  Tadaa..................


Berikut adalah mangsa-mangsa CB :

4-5 pek mini ketupat Adabi (dipotong mengikut saiz mulut)
4 sb serbuk kari ayam/ikan *(dibuat pes)
2 sb bawang merah dan putih yg ditumbuk halus
1 st cuka makan (jgn cuka getah plak)
1 sb serbuk lada hitam
1.5 cawan air (ikut kepekatan)



Dah ready?? Jom masak!!

Panaskan kuali dan masukkan minyak.
Tumiskan pes bawang dua beradik tadi.
Bila dah naik bau harum, tutup api. Dah siap....keh3...Masukkan pes serbuk kari semua sekali. Tumis sampai pecah minyak. Jika agak kering, tambahkan sedikit air.
Kemudian, masukkan cuka, dan lada hitam (ikut selera)
Cubit garam dan gula sikit campak dalam kuali. Biaq sat na..
Rasa sikit. Kalau dah puas hati, masukkan ketupat tadi.
Gaul sebati dan biarkan seketika utk memberi peluang kepada kuah td utk berkenalan dengan ketupat.
Sedia ditayang kepada rakan2 anda.Pastikan mereka jelezz...
Selamat mencuba.....


_______________________________________________________________________________
P/s : * pes kari terhasil dari campuran serbuk kari dan air dikacau sebati sampai pekat...

No comments: