Bismillah
Assalamualaikum warahmatullah
CB jarang sangat buat kuih, tapi suka makan. Dua tiga hari lepas akak2 ade bagi CB kuih ketayap - buat moreh. Bile dah selesai makan tu, timbul lah idea kawan CB nak buat jugak kuih ketayap ni. Masing-masing tak pernah buat kuih ketayap. So google je. Masa tengah masak tu, kami berbalah nama sebenar kuih ni - ketayap ke gulung?? Kawan CB tu pelik kenape nama kuih ketayap. Kenapa?? Dia tanya.
So name doesnt matter ok. As long as kita paham apa kuih tu its okay..
Bahan-bahan :
Untuk kulit
500 g tepung gandum (diayak)
2 biji telur
1 cawan santan/susu
2 cawan air
1 sudu kecil mentega
2 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam
Untuk inti
300 g kelapa parut
300 ml air
50 g gula melaka
3 cawan santan/susu
garam secukup rasa
3 helai daun pandan *(optional, kalau tiada boleh digantikan dengan esen vanila)
Cara masak:
________________________________________
p/s : kalau nk tgk cmne buat, tgk video ni [link]
Assalamualaikum warahmatullah
CB jarang sangat buat kuih, tapi suka makan. Dua tiga hari lepas akak2 ade bagi CB kuih ketayap - buat moreh. Bile dah selesai makan tu, timbul lah idea kawan CB nak buat jugak kuih ketayap ni. Masing-masing tak pernah buat kuih ketayap. So google je. Masa tengah masak tu, kami berbalah nama sebenar kuih ni - ketayap ke gulung?? Kawan CB tu pelik kenape nama kuih ketayap. Kenapa?? Dia tanya.
So name doesnt matter ok. As long as kita paham apa kuih tu its okay..
Bahan-bahan :
Untuk kulit
500 g tepung gandum (diayak)
2 biji telur
1 cawan santan/susu
2 cawan air
1 sudu kecil mentega
2 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam
Untuk inti
300 g kelapa parut
300 ml air
50 g gula melaka
3 cawan santan/susu
garam secukup rasa
3 helai daun pandan *(optional, kalau tiada boleh digantikan dengan esen vanila)
Cara masak:
- Kulit
- Masukkan tepung kedalam bekas dan masukkan sekali mentega.
- Pecahkan telur, pukul sedikit.
- Masukkan pula santan, pewarna, dan air.
- Perasakan dengan garam.
- Pukul sehingga adunan sebati.
- Masak adunan dalam non-stick pan.
- Inti
- Didihkan air dalam periuk dan masukkan gula melaka. Kacau sehingga gula larut.Masukkan sekali daun pandan atau esen vanila.
- Masukkan kelapa parut.
- Kacau sehingga santan kering dan perasakan dengan garam.
- Letakkan 1 sudu inti di atas kulit dan gulung seperti gulungan popia. (elok digulung ketika kulit masih panas)
- Sedia dihidang.
pewarna hijau x de, so CB pkai kuning je la |
p/s : kalau nk tgk cmne buat, tgk video ni [link]
3 comments:
aku nak warna hijau..x nak warna ni..hehehe
nak warna hijau buat la sendiri..
takde de .. org panggil kueh gulung jek.
kue ketyap tu name kelasikk dy.. kui3!
Post a Comment